Η Ιστορική και εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ)- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), παρουσιάζει για πρώτη φορά τη συλλογή της από νεκρικά προσωπεία ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδος στην εικαστική έκθεση « ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ- ΙΧΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ» στο Παράρτημα της Πινακοθήκης στο Ναύπλιο έως 15 -1-2026 (Σιδηράς Μεραρχίας 23, Ναύπλιο).
Πρόκειται για 13 ορειχάλκινα προσωπεία των αγωνιστών του 1821, το σύνολο σχεδόν των νεκρικών προσωπείων της συλλογής του ΕΙΜ, της μεγαλύτερης συλλογής στην Ελλάδα και ενδεικτική της αναγνώρισης του ρόλου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της στην διαφύλαξη των κειμηλίων της εθνικής ιστορίας.
Ήδη από το 1886 ο διευθυντής του Σχολείου των Τεχνών Λύσανδρος Καυτατζόγλου καταθέτει μεγάλο αριθμό νεκρικών προσωπείων αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στο Μουσείο. Τα νεκρικά αυτά εκμαγεία χρησίμευσαν ώστε να γνωρίζουμε σήμερα τις φυσιογνωμίες των ηρώων, να μπορούμε να αγγίξουμε τις ιερές αυτές μορφές.
 
                