Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γλυπτά

Έργα τέχνης σε μάρμαρο, ξύλο, κράμα χαλκού, γύψο κ.ά., τα οποία σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

 

Τα έργα τέχνης της συλλογής χωρίζονται στις παρακάτω ενότητες:

  • αγάλματα: μαρμάρινο επιτύμβιο άγαλμα από τον τάφο του Μ. Μπότσαρη γνωστό ως "Παιδούλα", έργο P. J. David d’Angers, μαρμάρινο άγαλμα Αφροδίτης από τον Γ. Βρούτο, μαρμάρινο γλυπτό σύμπλεγμα γυναίκας με ερωτιδέα από τον Γ. Βιτάλη, μαρμάρινη Μούσα από τον Λ. Δρόση κ.ά.
  • αγαλματίδια: χάλκινος έφιππος αδριάντας του Γ. Καραϊσκάκη από τον Μ. Τόμπρο, ο ψυχογιός του Καραϊσκάκη, ξυλόγλυπτο αγαλματίδιο του 1830 κ.ά.
  • προτομές: βασίλισσα Όλγα και Αλ. Υψηλάντης από τον Ι. Κόσσο, Σπ. Τρικούπης από τον Γ. Βιτάλη, βασίλισσα Αμαλία από τους αδελφούς Φυτάλη, Ι. Αλ. Σούτσος από τον Γ. Βρούτο, Ι. Καποδίστριας από τον S. Galberg, κόμης Fr. North από τον Ι. Β. Καλοσγούρο κ.ά.
  • θυρεοί και εμβλήματα: μαρμάρινα οικόσημα των οικογενειών Αργέντη και Ραγκαβή, ξύλινος βενετικός θυρεός από προξενείο νησιού του Αιγαίου κ.ά.
  • ανάγλυφες πλάκες: γύψινη ανάγλυφη ασπίδα για τη διακόσμηση του Παναθηναϊκού Σταδίου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, κτητορική πλάκα του ρολογιού του Έλγιν στην Αθήνα, μαρμάρινη επιγραφή από άγαλμα του Καποδίστρια στο Ορφανοτροφείο Αίγινας κ.ά.
  • μετάλλια - πλακέτες: σειρά χυτών χάλκινων μεταλλίων με ανάγλυφες προτομές προσωπικοτήτων του 1821 όπως οι Fabvier, Eynard, Κανάρης κ.ά., έργα του P. J. David d’Angers (περί το 1830), χάλκινο μετάλλιο με προτομή του Ν. Σκουφά από τον Β. Φαληρέα, προπλάσματα για το μετάλλιο του ελληνοβουλγαρικού πολέμου του 1913 από τον Γ. Ιακωβίδη κ.ά.
  • νεκρικά προσωπεία ιστορικών προσώπων: του Ι. Μεταξά από τον Απάρτη, του Δ. Ζαμπάκου από τον Λ. Σώχο κ.ά.
  • συλλογή ποικίλων γλυπτών από τα Ανάκτορα, που προέρχεται από το Μουσείο Γεωργίου Α΄: διακοσμητικές ανθοστήλες, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια, βαρόμετρα και αγάλματα όπως οι αρχαιοπρεπείς διακοσμητικές συνθέσεις του Α. Carrier, το ωραίο άγαλμα τοξοβόλου-γνωστό ως Μετά την Μάχη- του E. Pigault, το γλυπτό ρολόι από την Διεθνή Έκθεση Παρισίων του 1867 από τον E. Piat κ.ά.
Gallery

Έκθεση εικόνων

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.