Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομίσματα & σφραγίδες

Σφραγίδες από την περίοδο της Λατικοκρατίας έως τις αρχές του 20ού αι. Νομίσματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Τα τεκμήρια της Συλλογής καλύπτουν χρονικά την περίοδο της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα (13ος-18ος αι.), την Τουρκοκρατία και την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από την "Ελληνική Πολιτεία" ως σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • η δωρεά συνόλου αντιπροσωπευτικών αρχαίων νομισμάτων, της Συλλογής Σισιλιάνου, η οποία περιλαμβάνει κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα.
  • μικρή ομάδα ιστορικών νομισμάτων (μορφή νομίσματος αλλά με αναγραφές αναμνηστικού περιεχομένου, χωρίς αγοραστική αξία) του Λουδοβίκου της Βαυαρίας για την ανάληψη του θρόνου της Ελλάδος από τον πρίγκιπα Όθωνα.
  • χαρακτηριστικά δείγματα της συλλογής όπως: τα κέρματα από το Δουκάτο της Αχαϊας, το Δουκάτο των Αθηνών και το Δεσποτάτο της Ηπείρου, ο αργυρός φοίνικας (1828) και χάλκινο κέρμα 20 λεπτών (1831) που κόπηκαν επί Καποδίστρια, ασημένιο πεντάδραχμο (1851) και μήτρα 1 δραχμής (1851) και μήτρα πεντάδραχμου (εμπροσθότυπος, 1833) που κόπηκαν επί Όθωνα.

ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

Η Συλλογή περιλαμβάνει σφραγίδες από την περίοδο της Λατικοκρατίας, της Τουρκοκρατίας, της Επανάστασης του 1821, την εποχή του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου Α' μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913.

Πιο συγκεκριμένα σώζονται σφραγίδες Δήμων και Κοινοτήτων, Δημογεροντιών, σφραγίδες κρατικών υπηρεσιών (λιμεναρχεία, αστυνομίες, υγειονομεία κ.ά.), σφραγίδες δικαστηρίων, στρατιωτικές, σχολών και εταιρειών, μοναστηριακές και εκκλησιαστικές, μολυβδόβουλα, σφραγίδες ξένων φορέων κ.ά.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προσωπικές σφραγίδες αγωνιστών της Επανάστασης και άλλων ιστορικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας, οι σφραγίδες κοινοτήτων που συνέβαλαν στην διατήρηση εθνικής συνείδησης τα χρόνια της τουρκοκρατίας και οι Σφραγίδες Ελευθερίας που καθιερώθηκαν με την κήρυξη της επανάστασης και αποτελούν ενθύμια της διοικητικής οργάνωσης των Eλλήνων εκείνη την περίοδο.

Gallery
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.