ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21: επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ξεναγήθηκε στην επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ξεναγήθηκε στην επετειακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21. Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και εκ μέρους της  Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος η Πρόεδρος Φανή ΜαΛλούχου- Tufano και ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Κοντογούρης. Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της κεντρικής έκθεσης ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21, με την οποία κορυφώνεται το επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναπτύσσεται σε 12 πόλεις της Ελλάδας, ενώ περιλαμβάνει και την οργάνωση πλωτής έκθεσης, που θα ταξιδέψει σε νησιά του Αιγαίου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με μεγάλο δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, για την υλοποίηση του διαδραστικού εκθέματος της Χάρτας του Ρήγα. Η τεχνολογική υποστήριξη προήλθε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα συμβολικό τίτλο «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21»: «Η ευρηματικότητα του τίτλου συνίσταται στην ευφυή σύνδεση των λέξεων επανάσταση και ανασύσταση· και ο συμβολισμός του βρίσκεται στο υπόρρητο κάλεσμά του προς όλους μας, μέσα από την ανασύσταση και την ανασύνθεση των αθέατων πλευρών της Επανάστασης να κατανοήσουμε σε βάθος την κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας». Και συνέχισε: «Καθώς το Μουσείο ιδρύθηκε στον απόηχο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με πρώτα εκθέματά του τα κειμήλια που παραχώρησαν οι οικογένειες των αγωνιστών και καθώς στη συνέχεια οι συλλογές του εμπλουτίζονταν με νεότερο υλικό παρακολουθώντας την εθνική διαδρομή ως τη σύγχρονη εποχή, αποτελεί μια κιβωτό αυτογνωσία. Ωστόσο, ταυτόχρονα είναι ένα σύγχρονο μουσείο το οποίο, όπως αποδεικνύει και η τεχνολογική διάσταση της παρούσας έκθεσης, επανεφευρίσκεται συνεχώς, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο διαδραστικό, πιο ευέλικτο, πιο ανοικτό στην κοινότητα».  

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως «ένα Μουσείο που αξιοποίησε με άριστο τρόπο την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να ανανεώσει την εικόνα του. Δικαίως λοιπόν το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM το επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το έτος 2021». Σύμφωνα με την Υπουργό, η έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21, «με πρωταρχικό σημείο αναφοράς την έδρα του Μουσείου, το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, δυναμισμό και έντονη εξωστρέφεια. Παραπέμπει στη θεώρηση της Επανάστασης υπό το πρίσμα της ανασυγκρότησης, του αναστοχασμού και της εκ νέου θεώρησης και γνωριμίας του σύγχρονου Ελληνισμού με το ιστορικό παρελθόν του» και εξέφρασε την στήριξή της στο έργο του Μουσείου: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε στην εξαιρετικά ευτυχή θέση να παρέχουμε αμέριστα την αιγίδα και την υποστήριξή μας στη σημαντική αυτή δράση, που φιλοδοξεί να συμβάλει σε μια γόνιμη εκ νέου θεώρηση, αξιολόγηση και πρόσληψη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας υπό το πρίσμα του 21ου αιώνα, σηματοδοτώντας παράλληλα και μια νέα εποχή για το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο»

Η πρόεδρος του ICOM Τέτη Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε με τη σειρά της στην επιλογή του ΕΙΜ ως τιμώμενο Μουσείο από το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, για το έτος 2021.

Ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και Συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», στον χαιρετισμό του εξήρε το έργο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και όλων των συνεργατών του  που συνέβαλαν στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής έκθεσης και εξέφρασε την ικανοποίηση όλων των Ιδρυμάτων  για την ποιότητα και την εμβληματικότητα τόσο της κεντρικής έκθεσης όσο και των περιφερειακών εκθέσεων. Η «Πρωτοβουλία 1821-2021», στην οποία συμμετέχουν τα σημαντικότερα κοινωφελή Ιδρύματα, με τις 150 και πλέον δράσεις της, διαμόρφωσε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το πρόγραμμα αυτό τιμούμε την Ιστορία η οποία αποτελεί μία πηγή έμπνευσης για το μέλλον».

Ο Δρ. Πέτρος Καλαντζής, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση δήλωσε: «Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση μάς προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία του εορτασμού και αναστοχασμού με μια ρεαλιστική προσέγγιση του παρελθόντος, αλλά και με τα τόσο σπουδαία όσο και δίκαια αισθήματα τιμής και υπερηφάνειας. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάδειξης του Αγώνα για τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, υιοθέτησε το όραμα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» και αποφάσισε να συμμετάσχει στο επετειακό πρόγραμμα «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21» ως μεγάλος Δωρητής της Κεντρικής Επετειακής του Έκθεσης. Η σύμπραξη με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αποτελεί για το Ίδρυμά μας μεγάλη τιμή. Το Μουσείο, με τη μακρόχρονη συλλεκτική, ερευνητική και εκθεσιακή δράση του, είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας μνήμης για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και θα παρουσιάζει από σήμερα μια ολοκληρωμένη αντικειμενική αφήγηση της εποχής, μεταφέροντας στους μεγάλους και μικρούς επισκέπτες του το μήνυμα της Επανάστασης».

Χαιρετισμό απηυθύναν επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου Δημήτριος Π. Μαντζούνης και εκ μέρους της  Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος η Πρόεδρος Φανή Μαλλούχου- Tufano και ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Κοντογούρης, αναφερόμενοι στο πολύπλευρο έργο της Εταιρείας και του Μουσείου. Η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, Φανή Μαλλούχου- Tufano αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της Εταιρείας που «στις επετείους μεγάλων εθνικών γεγονότων, καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, συμμετέχει ενεργά με δράσεις που αναζωπυρώνουν τη μνήμη μας για τα γεγονότα, ενώ αναδεικνύουν και προβάλουν κατά περίπτωση τη σημασία τους» καθώς και στο επετειακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21, ένα «μοναδικό εγχείρημα, καθώς διαχέει τον εορτασμό συγχρόνως σε ολόκληρη της επικράτεια».

Η έκθεση ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21 διαρθρώνεται σε επτά ενότητες, στις οποίες προβάλλονται σπάνια κειμήλια του Αγώνα, τεκμήρια και πλούσιο αρχειακό υλικό. Πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικά, ψηφιακά εκθέματα, ενώ από τις 18 Μαΐου 2021 λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας του ΕΙΜ (https://www.nhmuseum.gr/epanacystasi-21/kentriki-ekthesi/item/17311-i-psifiaki-ekthesi) και η ψηφιακή έκθεση ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21.

Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Λαμπράκη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η επετειακή έκθεση θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, από βορρά προς νότο, στην Αλεξανδρούπολη, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Βέροια, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου, στη Λάρισα, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μεσολόγγι, στη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Γαλαξίδι, στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, στο Ναύπλιο, στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξ. Σούτσου, και στα Χανιά, στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης “ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21”

Gallery

Έκθεση εικόνων

Αρχεία
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.