ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Η Έξοδος του Μεσολογγίου. Υδατογραφία που αποδίδεται στον Θ. Βρυζάκη (c.1850) Η Έξοδος του Μεσολογγίου. Υδατογραφία που αποδίδεται στον Θ. Βρυζάκη (c.1850) Ψηφιακό Αρχείο ΕΙΜ © ΙΕΕΕ-ΕΙΜ
Διάρκεια Έκθεσης
Ιούλιος 2021- Ιούνιος 2022. Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2022
Ημ. εκδήλωσης
27 Ιουνίου 2021
Ώρες Λειτουργίας
Τρίτη έως Σάββατο 10:00 - 14:00
Τοποθεσία
Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσιάζει μια αναδρομή στην Ελληνική Επανάσταση με έμφαση στα γεγονότα της περιοχής της Δυτικής Στερεάς.

Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της επετειακής έκθεσης της Αθήνας, δεκάδες αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της ΙΕΕΕ φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα της περιόδου, από το ξέσπασμα της Επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση και τα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους. 

Αναλυτικότερα η έκθεση αρχίζει την αφηγηματική της πορεία από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν και προετοίμασαν το ξέσπασμα της Επανάστασης. Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή παρέχει πληροφορίες για τον μοναδικό αυτό χάρτη και τον δημιουργό του, για το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τους εκπροσώπους του, για τη Διασπορά των Ελλήνων και τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και του Φιλελευθερισμού.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα επαναστατικά κινήματα της Ευρώπης και κυρίως στην ίδρυση μυστικών εταιρειών, όπως η Φιλική Εταιρεία, η οποία ανέλαβε το έργο της προπαρασκευής του ελληνικού Αγώνα.

Ακολουθεί το ξέσπασμα της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες και την Πελοπόννησο και η έναρξη του Αγώνα στην Αιτωλοακαρνανία. Θέματα όπως οι τρόποι του πολέμου, ο πόλεμος στην ξηρά και στη θάλασσα, οι πολιορκίες, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και η διπλωματία παρουσιάζονται σε αυτή την ενότητα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ηρωική Έξοδο των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και στον αντίκτυπο που προκάλεσε στους Έλληνες και τους φιλέλληνες του εξωτερικού.

Το κίνημα του Φιλελληνισμού και ο κυριότερος εκπρόσωπός του ο λόρδος Byron αναπτύσσονται σε ξεχωριστή αίθουσα, στην οποία παρουσιάζονται θέματα σχετικά με τα φιλελληνικά κομιτάτα, τον Τύπο (μέσω ειδικού διαδραστικού εκθέματος) και τον λόρδο Byron, μέσα από το τρίπτυχο ποιητής-επαναστάτης-μύθος.

Στην τελευταία αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με την αποκατάσταση των αγωνιστών, τις πρώτες ιστοριογραφικές προσπάθειες σχετικά με την καταγραφή των γεγονότων της Επανάστασης, αλλά και τις προσπάθειες διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας και συγκρότησης συλλογικής μνήμης, μέσω εορτασμών, επετείων, μνημείων (Κήπος των Ηρώων) και μνημονικών τελετών (Εορτές Εξόδου).

Τέλος, παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και κατ' επέκταση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και η συμβολή τους στη διατήρηση της μνήμης και των επετειακών εορτασμών για την Ελληνική Επανάσταση.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας και των Ιδρυμάτων: Ευγενίδου, Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Λαμπράκη, Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και  Μποδοσάκη. Τεχνολογική υποστήριξη: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Οι ομαδικές επισκέψεις σε γκρουπ άνω των 8 ατόμων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνονται κατόπιν προγραμματισμού ( τηλ. 26310 23174 και 26310 26118)

 

Στο πλαίσιο:undefined

 Το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινή

υλοποιείται με την υποστήριξη

image006

Τεχνολογική υποστήριξη:

ΙΤΕlogo min

 

Η έκθεση στα Μ.Μ.Ε.


«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: Μεσολόγγι» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου: Μια έκθεση – φόρος τιμής στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου (www.elculture.gr | 8/10/2021)

Κοιτίδα πολιτισμού το Μουσείο Λόρδου Βύρωνα (Αιχμή | 2/09/2021)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Εντυπωσιάζει η έκθεση “ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21” που παρουσιάζεται στο “ΒΥΡΩΝΕΙΟ” (www.messolonghinews.gr | 30/06/2021)

 

 

Video

Πολυμέσα

Gallery

Έκθεση εικόνων

Αρχεία
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.