Λογοτεχνικός διαγωνισμός "1 φράση + 821 λέξεις για το 1821"

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο προκηρύσσει διαγωνισμό διηγήματος με τίτλο "1 φράση + 821 λέξεις για το 1821".

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων "1821: Απηχήσεις στο σήμερα" που οργανώνει με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προκηρύσσει και διοργανώνει διαγωνισμό διηγήματος με τίτλο "1 φράση + 821 λέξεις για το 1821".

Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου διηγήματος, έως 821 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, στο οποίο θα πρέπει απαραίτητα να γίνει χρήση της φράσης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη "Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν" (αυτούσια ή σε ελεύθερη απόδοση). Απευθύνεται σε ενηλικές και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν το διήγημά τους ηλεκτρονικά, μέσω email, στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως και την 25η Μαρτίου 2019.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη στήριξη της διοργάνωσης "Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου" του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Άρθρο 1: Αντικείμενο και θέμα

Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου διηγήματος, έως 821 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, στο οποίο θα πρέπει απαραίτητα να γίνει χρήση της φράσης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη "Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν" (αυτούσια ή σε ελεύθερη απόδοση).

Άρθρο 2: Συμμετοχή

Ο Διαγωνισμός αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό μόνο με ένα (1) έργο (διήγημα), πρωτότυπο και αδημοσίευτο. Το διαγωνιζόμενο έργο (διήγημα) υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 23:59 της 25η Μαρτίου 2019. Το κάθε έργο (διήγημα) πρέπει να είναι δακτυλογραφημένο, σε αρχείο μορφής MicrosoftWord, με τίτλο αρχείου το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα σε λατινικούς χαρακτήρες. Εντός του αρχείου και πριν από την ανάπτυξη του διηγήματος, θα πρέπει να αναγράφονται (επάνω αριστερά) τα στοιχεία του συγγραφέα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, κινητό, σταθερό τηλέφωνο και διεύθυνση email) καθώς και δήλωση συμμετοχής στον Διαγωνισμό με ανεπιφύλακτη συμφωνία και αποδοχή των όρων αυτού. Στην συνέχεια θα ακολουθεί ο τίτλος και το κείμενο του διηγήματος.

Στον Διαγωνισμό δεν μπορούν να συμμετάσχουν πρόσωπα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την οργάνωσή του, οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους καθώς και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής.

Άρθρο 3: Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από τους 1) Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια ιστορίας ΝέουΕλληνισμού- ΕΚΠΑ (πρόεδρος) 2) Χαρίκλεια Δημακοπούλου, νομικό- ιστορικό των Θεσμών 3) Δημήτρη Αθηνάκη, επιμελητή εκδόσεων, μεταφραστή και κριτικό λογοτεχνίας 4) Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφο και συγγραφέα 5) Ισίδωρο Ζουργό, εκπαιδευτικός και συγγραφέας 6) Ισμήνη Καπάνταη, συγγραφέα 7) Ούρσουλα Φωσκόλου, διηγηματογράφο και μόνιμη συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού "Φρέαρ".

Η Κριτική Επιτροπή θα εξετάζει τα εγκύρως υποβληθέντα διηγήματα ως προς την περιεκτικότητα και αρτιότητα της αφήγησης, την πρωτοτυπία τους, την επιτυχή σύνδεσή τους με το θέμα του Διαγωνισμού και τη λογοτεχνική δόκιμη πραγμάτευσή του. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική.

Άρθρο 4: Επιβράβευση

Η Κριτική Επιτροπή, αξιολογώντας τα υποβληθέντα διηγήματα, επιλέγει (έως και) σαράντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ειδική συλλογική έντυπη έκδοση της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρεία της Ελλάδος (IEEE). Στους συγγραφείς των έξι καλύτερων διηγημάτων θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση και θα προσφερθούν συλλεκτικές εκδόσεις της ΙΕΕΕ, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το φθινόπωρο του 2019 στην οποία θα παρουσιαστεί και η ανωτέρω έντυπη έκδοση των διηγημάτων. Η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της ανωτέρω εκδήλωσης θα ανακοινωθεί αρχές φθινοπώρου 2019 μέσω δελτίου τύπου που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΕΙΜ, στις σελίδες του Μουσείου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και από τους χορηγούς επικοινωνίας που στηρίζουν την εν λόγω δράση του Μουσείου. Δεν δημοσιοποιείται άλλο στοιχείο ή δεδομένο του Διαγωνισμού και δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων κατά της Κριτικής Επιτροπής.

Άρθρο 5: Δικαιώματα και ευθύνη

Οι συγγραφείς, με την υποβολή των διηγημάτων τους στην υποδεικνυόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), αποδέχονται ρητά και ανεπιφύλακτα τους όρους και κανόνες του Διαγωνισμού, όπως αυτοί διατυπώνονται εδώ. Όσοι από τους συγγραφείς διακριθούν στον Διαγωνισμό παραχωρούν στο ΕΙΜ αυτόματα, άνευ αμοιβής ή άλλης αξίωσης, κατ’ αποκλειστικότητα και για δέκα (10) χρόνια, το δικαίωμα έκδοσης και εκμετάλλευσης του διακριθέντος στον Διαγωνισμό έργου τους (διηγήματος). Η παραχώρηση αυτή δηλώνεται μέσω και της συναίνεσής τους στη δημοσίευσή του υποβληθέντος έργου στην ειδική έντυπη έκδοση συλλογής διηγημάτων που θα προκύψει από τον Διαγωνισμό, και για την οποία παραιτούνται παντός δικαιώματος και απαιτήσεων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλιώς αποκλείονται. Τα έξοδα έκδοσης, εμπορίας των εντύπων, εν γένει εκμετάλλευσης και διακίνησης της ανωτέρω συλλογής διηγημάτων βαρύνουν αποκλειστικά τον Διοργανωτή, ο οποίος και φέρει την αποκλειστική ευθύνη της έκδοσης. Οι συγγραφείς των διηγημάτων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην έντυπη έκδοση, θα λάβουν τιμητικά και δωρεάν από ένα αντίτυπο του εντύπου της συλλογής.

Άρθρο 6: Έναρξη ισχύος, προσωπικά δεδομένα και δωσιδικία

Ως έναρξη ισχύος του Διαγωνισμού ορίζεται η 8η Δεκεμβρίου 2018. Το ΕΙΜ διατηρεί το δικαίωμα της ελεύθερης ανάκλησης, ματαίωσης ή αναβολής της διενέργειας του Διαγωνισμού καθώς επίσης και το δικαίωμα να αλλάξει τους παραπάνω όρους, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το ΕΙΜ αναγνωρίζει το ιδιωτικό απόρρητο των προσωπικών δεδομένων ως βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του ιδιωτικού απορρήτου, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (τα οποία έχετε αποστείλει με τη συμμετοχή σας στον Διαγωνισμό) θα χρησιμοποιηθούν μόνο προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες που αφορούν στον Διαγωνισμό. Για την επίλυση και δικαστική διευθέτηση οιασδήποτε διαφοράς, που ενδέχεται να προκύψει εξ αιτίας του Διαγωνισμού, αποκλειστικά αρμόδια είναι τα Δικαστήρια της Αθήνας.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00- 16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €,μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριο-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.