Κεραμικά

Σερβίτσια, βάζα, αγαλματίδια, ρολόγια, είδη γραφείου, προϊόντα παραγωγής ευρωπαϊκών ή ελληνικών εργαστηρίων

 

Η Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα, κατασκευασμένα από πηλό, πορσελάνη και γυαλί. Πρόκειται για πιάτα, τμήματα από σερβίτσια, βάζα, αγαλματίδια, ρολόγια, είδη γραφείου και άλλα χρηστικά αντικείμενα, προϊόντα παραγωγής ευρωπαϊκών ή ελληνικών εργαστηρίων του 19ου και 20ού αι., τα οποία ταξινομούνται σε τέσσερεις επιμέρους κατηγορίες:

  • αντικείμενα φιλοτεχνημένα μέσα στα πλαίσια του φιλελληνικού κινήματος, όπως η σειρά γαλλικών πιάτων με φιλελληνικές παραστάσεις βασισμένες στις λιθογραφίες του Charles Henri (ή Karl) Loeillot-Hartwig.
  • αντικείμενα αναμνηστικά ιστορικών προσώπων ή γεγονότων, όπως σερβίτσιο με απεικόνιση σκηνής από την ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη (1866).
  • αντικείμενα που ανήκαν σε γνωστά πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως το αναμνηστικό δώρο (μελανοδοχείο, χαρτοκόπτης και μικροτρύπανο) που προσφέρθηκε στο γιο του Κωνσταντίνου Κανάρη από τον Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο υπέρ των Ελλήνων του Παρισιού το 1826.
  • χρηστικά κυρίως αντικείμενα, έργα λαϊκών καλλιτεχνών, όπως μαστραπάδες, κεραμικά τύπου Τσανάκ Καλέ κ.ά.

Ξεχωριστή θέση στη συλλογή κεραμικών κατέχουν δύο σειρές πήλινων γλυπτών συνθέσεων, έργα του κύπριου λαϊκού καλλιτέχνη Δημητράκη Γεροκώστα, οι οποίες αποτυπώνουν θέματα από την τελετουργία του γάμου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρόκειται για 25 γλυπτά με γενικό τίτλο "Ο Κυπριακός γάμος" και άλλα 5 με τίτλο "Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο".

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.