«Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος B): Οι Πρόσφυγες»

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τεκμήρια και φωτογραφίες, που παρουσιάζονται στην ομώνυμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Ο κατάλογος της έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β): Οι Πρόσφυγες» είναι μια έκδοση 384 σελίδων με μοντέρνο σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει τεκμήρια και φωτογραφίες, που παρουσιάζονται στην ομώνυμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Την έκδοση προλογίζουν η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη,  ο Πρόεδρος του ΔΣ της Piraeus Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Χρήστος Μεγάλου, η Προέδρος της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Μαριέττα Δ.-Α. Μινώτου, και η Γενική Γραμματεύς της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου.  

Ο κατάλογος ακολουθεί τη διάρθρωση της έκθεσης και χωρίζεται σε τέσσερεις ενότητες: «Τα Αίτια, Ο Ξεριζωμός, Το Στέριωμα, Η Μνήμη». Τα αίτια φωτίζουν τους λόγους που οδηγούν κάποιον να εγκαταλείψει ξαφνικά τον τόπο του: πόλεμοι, διωγμοί, αλλαγές συνόρων, ανταλλαγές πληθυσμών. Η αναγκαστική φυγή, το δύσκολο ταξίδι, τα πολύτιμα που δεν αποχωρίζονταν, η υποδοχή που συναντούσαν οι πρόσφυγες και οι πρώτες προσπάθειες περίθαλψης είναι τα θέματα της δεύτερης ενότητας. Η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στην στέγαση των προσφύγων, την εκτίμηση των περιουσιών, τις αποζημιώσεις, την επαγγελματική αποκατάσταση, την εκπαίδευση. Η τελευταία ενότητα εστιάζει στη μνήμη, όπως εκφράζεται μέσα από τη μουσική, τον αθλητισμό, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 457 κειμήλια, φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά  έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου και τους συνεργαζόμενους φορείς και περισσότερες από 100 μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου, αφηγήσεις που ζωντανεύουν ιστορίες προσφύγων. Επίσης ένα χρονολόγιο των προσφυγικών ροών στον ελλαδικό χώρο από το 1821-1922 και την εικονογράφηση που σχεδίασε για την έκθεση η Άννα Τζώρτζη. Μέσω QR code ο αναγνώστης έχει πρόσβαση στα video-animation των σπουδαστών του Τμήματος Animation του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ, τα οποία δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση αυτή.

Η έκδοση του καταλόγου, όπως και η έκθεση, πραγματοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγία της Piraeus στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Μνήμης του Ελληνισμού, 1922-1924».

Επιμέλεια καταλόγου: Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου

Κείμενα: Ιφιγένεια Βογιατζή, Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Νίκη Μαρκασιώτη, Άννα Κάνδια


Γλώσσα κειμένου: ελληνικά

Εξώφυλλο: μαλακό

Σελίδες: 384, Σχήμα/Μέγεθος: 29 x 21 x 1,5 εκ.

Έκδοση: Αθήνα 2024

ISBN: 978-618-5555-23-8

© Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, 2024

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 1η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.