Η οικία Παναγιώτη Τέτση

Μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου - αρχών 20ού αι. με τη χαρακτηριστική οικοσκευή της εποχής.

 

Το 2007 ο ζωγράφος, ακαδημαϊκός και δάσκαλος Παναγιώτης Τέτσης (Ύδρα, 1925 - Αθήνα, 2016) δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των παππούδων του στην Ύδρα με σκοπό να δημιουργηθεί μετά το θάνατό του ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του.

Ο Τέτσης έζησε στο νησί τα παιδικά του χρόνια και με το σπίτι αυτό έχουν συνδεθεί οι πρώτες του επαφές με τη ζωγραφική και τον κόσμο της τέχνης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ως πρόσφατα δούλευε στο παλιό αυτό σπίτι έχοντας μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ. Η σχέση του ζωγράφου με τη γενέτειρά του παρέμενε ως το τέλος στενή και ιδιαίτερη. Την αγάπη του για το νησί μετέδιδε πάντα και στους μαθητές του από τη Σχολή Καλών Τεχνών, τους οποίους έφερνε κάθε χρόνο στο Παράρτημα της Σχολής στην Ύδρα, φιλοξενώντας τους συχνά και στο σπίτι αυτό.

Το συγκεκριμένο σπίτι είναι μια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου αι. - αρχών του 20ού, που μάλιστα χρησίμευε και για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας στεγάζοντας στο ισόγειο ένα κηροπλαστείο και ένα μπακάλικο - ταβερνείο. Η θέληση του ζωγράφου και δωρητή ήταν η συντήρηση και ανάδειξη του σπιτιού ως σύνολο, τόσο η οικογενειακή κατοικία, το μπακάλικο του ισογείου και η αποθήκη κρασιού στο υπόγειο, τα οποία διατηρούνται άθικτα ως σήμερα, όσο και το ατελιέ του ζωγράφου και τα έργα του στον όροφο.

Σήμερα, μετά την τεκμηρίωση της οικίας και του περιεχομένου της, τα έργα του καλλιτέχνη και τα αντικείμενα του σπιτιού (έπιπλα, σκεύη, πίνακες, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό, υλικά του ατελιέ και περιεχόμενο του μαγαζιού, συσκευασίες, ζυγαριές, εργαλεία, υλικά κηροπλαστείου κ.ά) παρουσιάζονται με τρόπο ώστε να αναδειχτεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του συνόλου. Σημειώνεται ότι έργα του αείμνηστου Τέτση, όλα με θέμα την Ύδρα, παρουσιάζονται και στον όροφο της Ιστορικής Οικίας Λαζάρου Κουντουριώτη.

Η λειτουργία της Οικίας & Ατελιέ Τέτση, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, δημιουργεί ένα μικρό πολιτιστικό πυρήνα σε μια σχετικά απομακρυσμένη γειτονιά της πόλης της Ύδρας, με ιδιαίτερα αξιόλογα κτήρια που φωτίζουν ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της μοναδικής τοπικής παράδοσης και ιστορίας. Η επίσκεψη συνδυάζεται και με τη γνωριμία του γειτονικού ιστορικού ναού της Υπαπαντής, όπου είναι θαμμένοι οι Κουντουριώτηδες και που ήταν η ενορία του Τέτση στο νησί.

Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Ύδρα 18040

Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα 10:00 - 16:00, 25 Μαρτίου - τέλος Οκτωβρίου

Τηλ.- fax: 22980 52421

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Gallery
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.