«ΚΥΠΡΟΣ 74. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»

Διάρκεια Έκθεσης
25 Ιουλίου – 31 Δεκεμβρίου 2024
Ημ. εκδήλωσης
25 Ιουλίου 2024, ώρα 19.00
Ώρες Λειτουργίας
Ιούλιος-Αύγουστος, Τρίτη-Κυριακή: 10:00-16:00 - Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος, Τρίτη-Παρασκευή: 9.00-16:00, Σάββατο-Κυριακή: 10.00-16.00
Τοποθεσία
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Έκθεση μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

website banner 1600x600px wall 1 min min

Η έκθεση είναι αφιερωμένη σε μια ξεχωριστή πτυχή  της κυπριακής τραγωδίας, την πανελλήνια συμπαράσταση στον λαό της Κύπρου, καθώς και στον συνεχή αγώνα του για ελευθερία και δικαιοσύνη. 

Μέσα από σπάνιες αφίσες της περιόδου και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, που εκπέμπουν ποικίλα μηνύματα και συμβολισμούς,  αναδεικνύονται τα  τραγικά γεγονότα με έναν εύληπτο τρόπο. Οι αφίσες της έκθεσης παρουσιάζονται θεματικά και προέρχονται από την πλούσια Συλλογή Αφισών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Εκδόθηκαν με στόχο την ενημέρωση για εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Κύπρο, τα δυναμικά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, τα πολιτικά μηνύματα, το κάλεσμα αλληλεγγύης προς τα θύματα της εισβολής. Αποτελούν ταυτόχρονα αυτόνομα έργα τέχνης που «δημιούργησε η τουρκική εισβολή». Αρκετές από τις αφίσες είναι έργα επώνυμων καλλιτεχνών, όπως των Τάσσου, Παναγιώτη Γράββαλου, Ανδρέα Άντη Ιωαννίδη, Τηλέμαχου Κάνθου, Ανδρέα Λαδόμματου, Λευτέρη Οικονόμου, Σπύρου Ορνεράκη, Σταματίας Τριβουλίδου κ.ά., ή μικρά γραφιστικά κομψοτεχνήματα ανώνυμων δημιουργών που αντικατοπτρίζουν το κλίμα και τον παλμό της εποχής. Ορισμένες είναι εμπνευσμένες από φωτογραφίες της περιόδου που απαθανάτιζαν με ακρίβεια τα γεγονότα.

kypros034 min 

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση γίνεται για τη συμβολή της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπαράστασης στην Κύπρο (ΠΕΣΚ), ιδρυτικά στελέχη της οποίας υπήρξαν εξέχουσες μορφές της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Η ΠΕΣΚ δημιουργήθηκε στην Αθήνα αμέσως μετά την εισβολή, τον Αύγουστο του 1974. Συσπείρωσε άνδρες και γυναίκες που αφιερώθηκαν ολόψυχα στην αλληλεγγύη προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Ανάμεσά τους, οι Λιλή Αλιβιζάτου, Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, Ντίνα Κουρούκλη, Ανδρέας Βαρδουλάκης, Καίτη Τενεκίδη, Ντόρα Ξύδη, Αμαλία Φλέμινγκ, Λουκία Κονάρη, Λίνα Κάσδαγλη, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ κ.ά.

ΙΣΤ 224 min

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η κ. Δήμητρα Κουκίου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου,  Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας,  Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόσφυγας από τη Λάπηθο της Κερύνειας, σε συνεργασία με τις Επιμελήτριες του ΕΙΜ κ.κ. Ιφιγένεια Βογιατζή, Άννα Κάνδια και Ανδρονίκη Μαρκασιώτη.


 

Βλ. σχετικά στο site του ΕΙΜ:

Gallery

Έκθεση εικόνων

Αρχεία
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜ (Αθήνα)
Σεπτέμβριος - Ιούνιος
Τρίτη - Παρασκευή: 09.00-16.00
Σάββατο - Κυριακή: 10.00-16.00
Ιούλιος- Αύγουστος
Τρίτη - Κυριακή: 10.00-16.00
Ώρα τελευταίας προσέλευσης: 15.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Μόνιμη έκθεση: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Περιοδικές εκθέσεις: κανονικό 10 €, μειωμένο 5 €
Ενιαίο: κανονικό 15 €, μειωμένο 8 €
Ελεύθερη είσοδος: 2η Κυριακή κάθε μήνα (Νοέμβριος-Φεβρουάριος), 25η Μαρτίου, 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου εξυπηρετεί τους επισκέπτες από Τρίτη έως Κυριακή και ώρες 09:00-16:00.